1 We kiezen de makkelijke weg (voor ons brein)
Dagelijks maken we gemiddeld 30.000 keuzes. Gelukkig gaat het overgrote deel automatisch. Dit komt omdat ons brein erop is ingericht om in de meeste gevallen automatisch te reageren. Zo houden we energie over voor de taken die bewuste aandacht vragen. Dit automatisch of onbewust reageren zorgt er wel voor dat we moeite hebben met discipline, langetermijndenken en dat we vooral op grond van onze vooroordelen handelen.
2 We laten ons leiden door onze emoties
Als mens zijn we in de basis aangetrokken door zaken die ons goed laten voelen en vermijden we dat wat onprettig voelt. We reageren op dat wat ons raakt. Natuurlijk kunnen we af en toe goed afgewogen beslissingen maken, maar in de regel staan onze emoties aan het roer, ook al voelt dat dan niet zo.
3 We kiezen in eerste plaats voor onszelf
In de eerste plaats zorgen we voor onszelf. Dit klinkt egoïstisch, maar dit zelfbehoud heeft ervoor gezorgd dat we het al zo lang volhouden. We zorgen dat we dingen doen die ons goed laten voelen zoals eten, slapen en dopamine scoren. Dit betekent ook dat we bereid zijn onze realiteit aan te passen aan een beeld waar we ons fijn bij voelen. We vinden onszelf knapper, slimmer of beter dan we zijn. We zien onze toekomst (en ons verleden) rooskleurig in en negeren of ‘veranderen’ dat wat ons onprettig laat voelen.
4 We zijn altijd bezig met anderen
Of je nu wilt of niet, we zijn sociale dieren. We zijn altijd bezig met hoe we het doen ten opzichte van anderen. Om zo (uit eigenbelang) onze plaats in de pikorde veilig te stellen en onze kans op overleven te vergroten. We passen ons voortdurend aan aan het gezelschap om ons heen. Niet alleen in gedrag, maar ook in denken. Het aangaan van relaties geeft ons een goed gevoel en daarom zijn we constant bezig wat de ander vindt en doet.
5 Ons gedrag wordt bepaald door de context
Nu weet je dat we meestal de makkelijke weg kiezen, we ons laten leiden door emoties, we ons aanpassen aan wat anderen doen en dit doen uit zelfbehoud. Dit maakt dat ons gedrag voor het overgrote deel wordt bepaald door onze context ook al hebben we dit niet eens door. Als je gedrag wilt veranderen, is het dus van belang om te weten hoe het ontstaat en daarom is het nodig goed kijkt naar de de context te kijken.
Wanneer je inspeelt op deze principes bij gedragsverandering, dan ben je al een eind op weg.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe maken we het nieuwe gedrag zo makkelijk mogelijk?
- Hoe kan het nieuwe gedrag voor een goed gevoel zorgen?
- Dient het nieuwe gedrag het eigenbelang?
- Hoe wordt het nieuwe gedrag het sociaal aantrekkelijk?
- Hoe helpt onze context bij het uitvoeren van het nieuwe gedrag?
Veel succes!