Het is zondagochtend en ik rij met mijn gezin de oprit op van een oud boerderijtje ergens op het platteland van Drenthe. We gaan op bezoek bij de opa van mijn vrouw. Helaas heb ik mijn opa’s nooit gekend en vind het daarom leuk om toch bezoek te gaan bij een opa-figuur. We worden welkom gegeten door een opgewekte oude man van ruim 90. Hij was net klaar met het uitmesten van zijn Pony-stal en was wel toe aan een bakkie koffie. Hij nam ons mee naar de voorkamer waar de gaskachel op volle toeren stookte en het er een voor hem aangename temperatuur van 24 graden was. Op de vloer lag tapijt en de meubels waren van massief eiken met grote kussens. De vensterbanken waren versierd met allerlei tierlantijntjes en foto’s van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Opa had witgrijs haar. zijn outfit (voor werk) bestond uit geitenwollen sokken, een blouse met trui en een ribbroek. Zijn houding was opvallend recht en hij bewoog zich soepel.
Wat is zijn geheim?
De afgelopen tijd ben ik op zoek naar wat ik kan doen om gezond en gelukkig oud te worden. Een tijd lang probeerde ik van alles in de hoop de ultieme “life-hack” te vinden. Tot ik mij besefte dat ik het het beste kan leren van de oudste en vaak gelukkige en gezonde mensen ter wereld. Zo kwam ik bij de blue-zones. Gebieden in de wereld waar de grootste concentraties van 100+ jarige wonen. Bij deze groepen zijn tal van onderzoeken gedaan met betrekking tot wat de geheimen of leefregels zijn wat maakt dat ze zo oud worden.
Maar je hoeft niet alleen in deze blue-zones te wonen om oud te worden. Dat kan ook hier in de Nederland. Mijn schoon-opa is dan nog geen 100+ maar de manier hoe hij leeft is opvallend. Hij is de enigste man van zijn leeftijd in zijn omgeving die nog leeft. Hij heeft twee keer kanker overleefd, woont nog op zichzelf en verzorgd nog dagelijks zijn grote tuin en de dieren die hij heeft waaronder een aantal pony’s.
“Wat zou u anderen willen meegeven die net zo gezond oud willen worden als u?”
De vraag die ik stelde. Het was alsof hij wist dat ik de vraag ging stellen want hij antwoordde direct met “Altijd blijven bewegen!”. “Ik ben altijd in de weer. Ik heb mijn dieren, mijn tuin en ga soms op bezoek bij anderen.” voegde hij hier aan toe. “Soms lig ik hier wel eens op de bank midden op de dag en denk ik bij mezelf. Hup eruit, ga wat doen!”. Dit vertelde hij met arm bewegingen en een bepaalde scherpheid in zijn ogen.
Altijd blijven bewegen!
Hij vertelde dat hij bijna elke dag met plezier opstaat. Hij heeft dingen te doen en het feit dat hij 90 is maakt hem niet zoveel uit. Soms moet hij zijn activiteiten iets bijstellen zoals een kleine schep gebruiken als hij de stal van zijn pony’s uitmest. Dit blijft zijn taak en verantwoordelijkheid. Met het blue-zones onderzoek in mijn achterhoofd valt mij op dat hij een duidelijk doel heeft om voor te leven. Voor hem is dit zijn dieren, tuin en familie. Daarnaast beweegt hij veel en gebruikt daarbij zijn hele lichaam. van bukken, draaien, tillen, lopen en nog meer.
Niet altijd gemakkelijk
“Uw heeft ook veel meegemaakt.” zei ik. Even zag ik zijn gezicht veranderen als of hij even terugdacht aan de uitdagingen die hij heeft meegemaakt. Hij zei “Er is veel gebeurt, ik heb mijn vrouw verloren, mijn zoon verloren en mijn schoonzoon verloren. Dit is zeer pijnlijk geweest maar weet je wat ik elke keer weer denk?”. Even houd ik mijn adem in. “Mijn tuin gaat altijd door..” voegt hij toe. “Mijn dieren en mijn tuin hebben mij nodig maar bovenal gaat het leven altijd door. Ik heb hier nog mijn kinderen, klein kinderen en achterkleinkinderen waar ik van geniet. Even krijg ik een brok in mijn keel.
Hieronder som ik de leefregels van mijn schoon-opa.
1. Blijf altijd bewegen.
Zoek ipv af en toe fanatiek te sporten naar een manier van bewegen wat je dagelijks kunt doen ook al is dit niet het leukste tijdverdrijf. Wandel, fiets, maak schoon, tuinnier, ruim op en besef dat dit wonderen doet voor je gemoedstoestand. Daarnaast is jezelf lichamelijke voldoende uitputten bevordelijk voor je diepe slaap.
2. Heb een doel/missie.
Dit hoeft geen groot iets te zijn maar het het kan al zoiets zijn als het zorgen voor dieren of een tuin. Als je geen voldoening haalt uit je werk, richt je dan op het zijn voor je mensen thuis. Wat de meeste oude mensen gemeen hebben is dat ze weten waar ze het voor doen. Dit kan zoiets zijn als het oppassen op de klein kinderen.
3. Ontspan.
Dit betekend niet jezelf neerploffen op de bank met je telefoon maar doe activiteiten die stress verlagend werken. Vaak denken we dat we aan het ontspannen zijn maar zijn we mentaal nog met van alles bezig. Er zijn diverse manieren waarbij we ‘echt’ kunnen ontspannen. Wandel (zonder oordopjes), wees in de natuur, praten met fijne relaties, slapen, iets maken, mediteren.
Mijn tuin gaat altijd door
Samenvattend
Het is in mijn ogen goed om ons af en toe te keren naar de wijsheid van de ouderen om ons heen. Ze niet te beschouwen als een persoon wat niet begrijpt hoe ‘complex’ en ‘belangrijk’ ons leven wel niet is maar ze te zien als een antwoord op de vraag of we nog wel goed bezig zijn. Hoe zorgen we ervoor dat we minder overgeleverd zijn aan alles waar we aan bloot worden gesteld en hoe richten we ons in plaats daarvan op de dingen die echt belangrijk zijn.
Dus ik nodig je van harte uit om ook eens de oude mensen in je omgeving te vragen naar wat hun leef overtuigingen zijn of waar ze misschien spijt van hebben gehad. In beide zitten wijze lessen.