Beslissingsmoeheid (Decision Fatigue) is een psychologisch fenomeen dat ontstaat wanneer mensen te vaak beslissingen moeten nemen, waardoor hun vermogen om effectief te beslissen afneemt. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress en een toename van foutieve beslissingen. Dit fenomeen wordt ook wel “ego depletion” genoemd.
Hoe het ontstaat
Een drukke dag op het werk waarbij veel beslissingen moeten worden genomen, kan leiden tot het gevoel van mentale uitputting aan het einde van de dag. Zelf maak ik dit vaak genoeg mee. Dit kan ertoe leiden dat ik geen zin heb om nog verder na te denken, en in plaats daarvan grijp ik soms naar ongezonde snacks en televisie kijken. Dit is hoe beslissingsmoeheid kan leiden tot minder gezonde gewoontes en een gebrek aan productiviteit. Daarnaast heeft het ook effect op de kwaliteit van de keuzes die we maken. Zo is het niet handig om op het werk een vergadering aan het eind van de dag te plannen terwijl er goed overwogen beslissingen genomen moeten worden.
Onderzoek
- In het onderzoek “Ego depletion and the strength model of self-control” moesten de deelnemers een taak uitvoeren die hun zelfbeheersing vereiste, zoals het oefenen van weerstand tegen de verleiding om te snoepen, voordat ze werden blootgesteld aan een tweede taak die hun zelfbeheersing vereiste. Het onderzoek liet zien dat de deelnemers die de eerste taak hadden voltooid, minder effectief presteerden op de tweede taak.
- In het onderzoek “Decision fatigue: Can choosing be too hard?” moesten de deelnemers een reeks beslissingsopdrachten uitvoeren en werd hun vermogen om effectief te beslissen gemeten naarmate ze meer beslissingsopdrachten voltooiden. Het onderzoek liet zien dat de deelnemers die meer beslissingsopdrachten hadden voltooid, minder effectief presteerden op de beslissingsopdrachten.
Tips om beslissingsmoeheid te beperken/voorkomen
- Beperk het aantal beslissingen dat u moet nemen. Voorbeeld: Door aantal dingen hetzelfde te doen zodat dit keuzes wegneemt.
- Maak gebruik van beslissingshulpmiddelen. Voorbeeld: Maak een beslissingstabel voor taken die je te doen hebt. En plan het maken van belangrijke beslissingen vroeg op de dag.
- Plan tijd in voor ontspanning en rust. Voorbeeld: Maak tijd vrij in je agenda voor een wandeling buiten.
- Probeer om beslissingen te automatiseren. Voorbeeld: Stel vast wat je elke dag gaat ontbijten.
- Leer om prioriteiten te stellen. Voorbeeld: Maak een lijst met de 3 belangrijkste dingen die je elke dag wilt bereiken. Dit betekend ook dat het niet handig is om veel nieuwe gewoontes tegelijkertijd te beginnen zoals velen dat doen het begin van het nieuwe jaar. Dit kost te veel besliscapaciteit.
Door deze tips toe te passen, kunt je mentale energie behouden en effectievere beslissingen nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat Beslissingsmoeheid een natuurlijk fenomeen is en dat iedereen ermee te maken krijgt. Door bewust te zijn van dit fenomeen en de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je jouw mentale energie behoudt en effectievere beslissingen neemt.
#gripopgedrag #habitusk #decisionfatique #beslissingsmoeheid #gedragsverandering